Opozícia sa na voľbe generálneho prokurátora nezúčastí, tvrdí Abrhan

09.06.2013 Bratislava

Bratislava 9. júna (TASR) - Opozícia sa nezúčastní na voľbe generálneho prokurátora, ktorá by sa mala uskutočniť na najbližšej júnovej schôdzi Národnej rady (NR) SR. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Parlament má podľa neho legitímne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora, a tým je Jozef Čentéš. Pripomenul, že Ústavný súd (ÚS) SR stále nerozhodol vo veci sťažnosti Čentéša, pričom aj premiér Robert Fico niekoľkokrát deklaroval, že Smer-SD k voľbe nepristúpi skôr, ako bude známy verdikt ÚS SR. "Jediné, čo sa stane, a to bude to najhoršie pre Generálnu prokuratúru, že zvolíte sami kandidáta na generálneho prokurátora," adresoval ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).

Ten mu pripomenul, že opozícia ignoruje funkciu, akou je prezident, keďže ten rozhodol o nevymenovaní Čentéša, čo aj zdôvodnil. "Podľa ústavy bolo všetko splnené," upozornil Kaliňák.

Abrhan sa ho znova opýtal, prečo Smer-SD nepočká do rozhodnutia ÚS tak, ako avizoval. Na to Kaliňák reagoval tým, že ÚS sa rozhodol, že v tejto veci nerozhodne. "Ústavný súd také rozhodnutie, že nerozhodne, nevydal," oponoval Abrhan. Kaliňák poznamenal, že ÚS je vyblokovaný, a tak je nad slnko jasnejšie, že nebude rozhodovať. "Najmenej rok a štvrť nebudeme mať generálneho prokurátora. To je situácia, ktorú si Slovensko nemôže dovoliť, preto v tejto chvíli musíme konať," ozrejmil.

Podpredseda KDH zopakoval, že opozícia v tejto voľbe nepostaví svojho kandidáta. "Ako by sme to mohli spraviť, keď podľa nás je legitímne zvoleným kandidátom pán Čentéš?" opýtal sa. Rovnako sú zvedaví, či Smer-SD pôjde do ohrozenia ústavnosti a zvolí si svojho politického nominanta.

Na otázku moderátorky, či sa verejnosť dozvie, čo sa deje na Generálnej prokuratúre SR, Kaliňák odpovedal, že s odstupom času určite. Zároveň pripustil, že v prípade, ak poslanci podpíšu mlčanlivosť, tak im určite nejaké veci sprístupní aj on sám, keďže o niektorých z nich vie. "Mnohé prípady sú živé, preto o nich nemôžeme hovoriť," zdôraznil.

Žiadne mená možných kandidátov Kaliňák nespomenul. Jediným, o ktorom sa hovorilo, je Jaromír Čižnár, ktorého nominovala prokurátorská rada. "Neviem, či pribudne ďalší," poznamenal.
 

Vyberte región